MENU

Translate

Τι προκαλεί η βαριά σάκα.

Τι προκαλεί η βαριά σάκα
 
Σύμφωνα με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό κ .Θάνο Μπαδέκα σαφώς και το υπερβολικό βάρος των βιβλίων μέσα σε μία σχολική τσάντα μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως οσφυαλγία και σπασμό των ραχιαίων και ιερονωτιαίων μυών της πλάτης. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το υπερβολικό βάρος συνδυάζεται με άνιση κατανομή αυτού, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε την τσάντα στην πλάτη μας φορεμένη μόνο στο ένα πλευρό ή όταν την κρατάμε στο χέρι.
 
Χρήσιμο είναι όταν μεταφέρουμε βαριά βιβλία να φοράμε την τσάντα στην πλάτη και από τους δύο ώμους ομοιόμορφα και καλό είναι το βάρος που σηκώνουμε να μην υπερβαίνει το 1/6 του σωματικού μας βάρους. Επίσης σε περιπτώσεις σημαντικού βάρους βοηθά η τσάντα με ροδάκια.
 
Τι μπορούμε λοιπόν να πάθουμε όταν δεν φοράμε την τσάντα σωστά και έχουμε σε αυτήν υπερβολικό βάρος;
 
Στο σημείο αυτό ο κ.Μπαδέκας αναφέρει ότι μπορούμε λοιπόν να έχουμε προβλήματα όπως οσφυαλγία, ραχιαλγία, και σπασμό ιερονωτιαίων μυών και ανταλγική κλίση δεν μπορεί όμως να αποκτήσουμε σκολίωση.
Η σκολίωση είναι μία ανατομική παραλλαγή του μυοσκελετικού συστήματος που εμπεριέχει πλάγια κλίση και στροφή ταυτόχρονα της σπονδυλικής στήλης είτε στην αυχενική ή θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα αυτής.
 
 
Ο ορθοπεδικός χειρουργός Θανάσης Μπαδέκας
 
Δεν υπάρχει καμία εργασία που να υποστηρίζει ότι η κακή στάση και το υπερβολικό βάρος της τσάντας μπορεί να προκαλέσει σκολίωση. Άλλο σκολίωση και άλλο (σχολίωση).
 
Όπως διευκρινίζει ο κ.Μπαδέκας η σκολίωση είναι μία κληρονομική (πάθηση) ανατομική παραλλαγή καλύτερα του μυοσκελετικού συστήματος με γενετική προδιάθεση. 
 
Άτομα που έχουν σκολίωση λόγω κακής κατασκευής της σπονδυλικής στήλης είναι πιο επιρρεπή στον μυοσκελετικό πόνο από τον γενικό πληθυσμό, αλλά η σκολίωση από μόνη της δεν προκαλεί πόνο.
Μπορεί να έχουμε πόνο μυϊκό από τους μύες που δεν καταφύονται με σωστό προσανατολισμό στην σπονδυλική στήλη και μόνο αυτό. Αλλά η σχολική τσάντα με το βάρος της και την άσχημη στάση του σώματος δεν προκαλεί πόνο.
 
Καταλήγοντας συστήνει την ίση ομοιόμορφη κατανομή του βάρους στην τσάντα, η τσάντα στην πλάτη και στους δύο ώμους με βάρος όχι πάνω από το 1/6 του βάρους του σώματος του μαθητή.

Πηγή: http://www.iatropedia.gr/articles/read/5890

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου