MENU

Translate

Όταν το παιδί έχει γρίπη


Όταν το παιδί έχει γρίπη.

Όταν το παιδί έχει γρίπη


Μιας και βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα, όταν κορυφώνεται κάθε χρόνο η «εποχή της γρίπης», ας μάθουμε πώς να την αναγνωρίσουμε και πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν γρήγορα καλά.
Με τον όρο «γρίπη» πολλές φορές εννοούμε αυτό που ιατρικά ορίζεται ως «κοινό κρυολόγημα», ένα σύνολο συμπτωμάτων που οφείλεται σε πολλούς ιούς, συμπεριλαμβανομένων και του ιού της γρίπης. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να διαπιστώσει ένας γονιός με βεβαιότητα εάν το παιδί του έχει κολλήσει γρίπη και όχι κοινό κρυολόγημα –κυρίως όταν πρόκειται για μωρό. Συνήθως, τα συμπτώματα της γρίπης είναι παρόμοια με του κοινού κρυολογήματος όμως η έντασή τους είναι μεγαλύτερη -αν και θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Έτσι, μωρά και παιδιά ηλικία μικρότερης των 2 ετών δείχνουν να νιώθουν εξάντληση και κόβεται η όρεξή τους για φαγητό, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εκδηλώνουν πιο σαφείς ενοχλήσεις (βήχας, καταρροή, πυρετός κ.λπ.).
Σε γενικές γραμμές, το παιδί είναι πιθανό να έχει κολλήσει γρίπη εφόσον:

1. Ανεβάσει ξαφνικά πυρετό, δηλαδή έχει θερμοκρασία σώματος πάνω από 38,0 βαθμούς Κελσίου, με ρίγος. Συχνά, ο πυρετός είναι αρκετά υψηλός
2. Γκρινιάζει, δεν έχει όρεξη, πονάει ο λαιμός του και πρήζονται οι λεμφαδένες στον λαιμό του.
3. Νιώθει κουρασμένο και έχει έντονη εξάντληση, ενώ έχει ρινική καταρροή και ξηρό (μη παραγωγικό) βήχα. Εάν το συνάχι και ο βήχας προηγηθούν του πυρετού, τότε είναι μάλλον πιθανότερα να πρόκειται για κρυολόγημα παρά για γρίπη. Στη δεύτερη περίπτωση, τα συμπτώματα ξεσπούν ξαφνικά και ταυτόχρονα.
4. Η γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά και διάρροια ή/και εμετούς,
5. Νεογνά και βρέφη μπορούν να έχουν υψηλό πυρετό, χωρίς άλλο εμφανές σύμπτωμα.
Πώς να το βοηθήσω;
Η καλύτερη «θεραπεία» για τα συμπτώματα της γρίπης είναι να φροντίσετε το παιδί να ξεκουράζεται και να παίρνει άφθονα υγρά. Εάν πίνει ακόμα μόνο γάλα, θηλάστε το ή δώστε του με το μπιμπερό όσο πιο συχνά μπορείτε. Για τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει τις στερεές τροφές και τα μεγαλύτερα, προτιμήστε τις σούπες και τους χυμούς. Για την αντιμετώπιση του πυρετού, χορηγήστε αντιπυρετικό σιρόπι παρακεταμόλης, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσετε στο παιδί αντιβίωση, αφού η γρίπη προκαλείται από ιό και όχι από μικρόβια (τα οποία αντιμετωπίζονται με την αντιβίωση). Ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστεί αντιβίωση, στην περίπτωση που αναπτυχθεί παράλληλα και μικροβιακή λοίμωξη, όπως ωτίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία κ.λπ. Η διάγνωσή της θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα αποφασίσει και για την κατάλληλη αγωγή. Η προληπτική χορήγηση αντιβίωσης δεν έχει κανένα όφελος, ενώ αυξάνει την εμφάνιση αλλεργιών και την αντοχή των μικροβίων.
Το παιδί θα πρέπει να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες. Συνήθως, πρώτα υποχωρεί ο πυρετός και στη συνέχεια επιστρέφει η όρεξη και αυξάνεται η ενεργητικότητα. Πάντως, κάποια από τα συμπτώματα –όπως ο βήχας ή οι μυικοί πόνοι- ενδέχεται να παραμείνουν για μερικές μέρες ή ακόμα και για δυο με τρεις εβδομάδες.

Μήπως να πάρω το γιατρό;
Τηλεφωνήστε άμεσα στον παιδίατρό σας στην περίπτωση που:
- Το μωρό είναι ηλικίας κάτω των τριών μηνών και έχει πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.
- Το μωρό είναι ηλικίας μεταξύ τριών και έξι μηνών και έχει πυρετό πάνω από 38,0 βαθμούς Κελσίου με μειωμένη σίτιση.
- Ο πυρετός διαρκεί περισσότερες από τρεις μέρες.
- Το παιδί έχει βήχα που δεν υποχωρεί ή χειροτερεύει μετά από μία εβδομάδα.
- Το παιδί έχει συμπτώματα γρίπης και πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα.
- Δείχνει να πονάει στο αυτί (εάν είναι πολύ μικρό θα το καταλάβετε από το αδικαιολόγητο, έντονο κλάμα ιδιαίτερα το βράδυ).
- Δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή αναπνέει με συριγμό (ακούγεται σαν να «σφυρίζει»)
- Δείχνει σημάδια αφυδάτωσης (δεν βρέχει την πάνα του για πάνω από 6-8 ώρες, έχει σκασμένα χείλη, πέφτει σε λήθαργο)

Πηγή: http://kids.in.gr/kid-related/health/article/?aid=1231234079

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου