MENU

Translate

Εσείς γνωρίζετε τι κάνουν τα μωρά την πρώτη ώρα της ζωής τους;

Εσείς γνωρίζετε τι κάνουν τα μωρά την πρώτη ώρα της ζωής τους;Και αφού γεννάμε, η μαία παίρνει τα μωρά μας να τα πάει στους συγγενείς για την πρώτη τους φωτογραφία και τα επιστρέφει στην αίθουσα τοκετού. Εμάς μας πηγαίνουν στο δωμάτιό μας και μας φέρνουν το μωράκι μας, έτοιμο, ντυμένο και ήρεμο για να το θηλάσουμε και για να το κρατήσουμε στην αγκαλιά μας.
Διερωτηθήκατε ποτέ όμως, τι κάνει το μωράκι μας την πρώτη ώρα της ζωή του; Την απάντηση έρχεται να μας τη δώσει, μια ομάδα επιστημών από τη Σουηδία όπου παρακολούθησαν βίντεο από 28 νεογέννητα μωρά, για το πώς ενστικτωδώς συμπεριφέρονται μόνα τους για τα πρώτα 70 λεπτά. Τα αποτελέσματά τους, παρουσιάστηκαν στο «Acta Paediatrica» και δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες στην διαδικτυακή σελίδα «Science News».
Τι κάνουν λοιπόν;
0 Λεπτό : Τα μωρά με το που γεννιούνται κλαίνε δυνατά κάτι που τα βοηθά «ξυπνήσουν» τους πνεύμονές τους.
2 Λεπτό: Μετά από όλο αυτό το γοερό κλάμα, τα μωρά ξοδεύουν λιγότερο από ένα λεπτό χαλάρωσης, κοντά στο στήθος της μητέρας τους.
2,5 Λεπτό: Μετά από μισό λεπτό, τα νεογέννητα ανοίγουν τα μάτια τους για πρώτη φορά και αρχίζουν σταδιακά να κινούν το κεφαλάκι και το στόμα τους.
8 Λεπτό: Τα μωρά γίνονται ακόμη πιο ενεργά, κρατώντας τα μάτια τους ανοικτά για πέντε λεπτά ή περισσότερο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα νεογνά αρχίζουν να ψάχνουν για φαγητό κάνοντας «πεινασμένους» θορύβους και μικρές κινήσεις των χεριών προς το στόμα. Κάπου εκεί θα αρχίσουν να «μυρίζουν» το στήθος.
18 Λεπτό: Αφού έχουν κουραστεί από όλα τα προηγούμενα θα κάνουν ένα μικρο διαλειμματάκι κλείνοντας τα ματάκια τους,
36 Λεπτό: Με γεμάτες μπαταρίες πια, αρχίζουν ξανά να ψάχνουν για το στήθος της μανούλας, και αυτή τη φορά δεν θα το βάλουν κάτω μέχρι να τα καταφέρουν.
62 Λεπτό: Με τη βοήθεια της μαίας, τα νεογέννητα ρουφούν μικρές ποσότητες πρωτογάλακτος, μιας ουσίας γεμάτης με πρωτεΐνες. Αυτό θα είναι και η κινητήρια δύναμη που θα κάνει το στήθος της μαμάς να παράγει γάλα.
70 Λεπτό: Τα μωρά θα κοιμηθούν ήρεμα μέχρι την επόμενη στιγμή που θα πεινάσουν.
Οι ερευνητές μετά το τέλος της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν άφηναν περισσότερες ώρες οι μαίες τα νεογέννητα με την μαμά τους, θα ήταν πιο εύκολος ο θηλασμός αλλά θα βοηθούσε και θα ενθάρρυνε όλες εκείνες τις γυναίκες που δυσκολεύονται με τον θηλασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου