MENU

Translate

Αντιμετωπίζοντας το κρύο!!







Έμοιαζε ότι ότι δε θα ερχόταν ποτέ αλλά, ακριβώς τη στιγμή που θα το ξεχνάγαμε, ανανέωσε ή μάλλον πάγωσε, τις μνήμες μας με τις οαγωμένες του θερμοκρασίες.
Για πρώτη φορά στη ζωή τους, ίσως, τα μωρά μας ανακαλύπτουν το κρύο, την ομίχλη, τον παγωμένο αέρα και, γιατί όχι, ακόμα και το χιόνι.


Ο χειμώνας, παρόλα αυτά, δε θα έπρεπε να αποτρέπει τη συνήθεια να βγάζουμε έξω τα μικρά μας για βόλτα. Ακόμα και μερικές μέρες μετά τη γέννησή τους, τα μωρά μπορούν να βγούν έξω: κάθε εικόνα, ήχος και οσμή διεγείρουν την αισθητίρια και γνωστική ανάπτυξη. Όλοι οι γονείς αναρωτιούνται «Μήπως μου κρυώσει;».  Την ίδια στιγμή, όμως,πρέπει να λάβουμε υπόψην ότι  μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν διατρέχουν παιδιά που βρίσκονται διαρκώς σε κλειστούς χώρους, εξαιτίας των μικροβίων και λιγότερο εκείνα που βγαίνουν στο κρύο, αρκεί βεβαίως να είναι σωστά ντυμένα.

Ποιο είναι το σωστό ντύσιμο; Το υπερβολικά προστατευτικό που κάνει τα περισσότερα παιδιά να ασφυκτιούν; «Σε καμία περίπτωση», απαντά ο παιδίατρος κ. Μάριος Ανδρέου, και συνεχίζει: «Αυτό που λέω στις μητέρες είναι να ντύνετε το μωρό σας όπως ντύνεστε και εσείς». Η συμβουλή των παιδιάτρων ισχύει και για μέσα στο σπίτι, καθώς εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα εάν το σπίτι σας είναι κρύο ή ζεστό, επειδή το βλέπει ο ήλιος. Σε γενικές γραμμές, όμως, μπορούμε να δώσουμε κάποιες οδηγίες για το ντύσιμο του μωρού σας και για την θερμοκρασία που πρέπει να υπάρχει στους εσωτερικούς χώρους. Παραμονή στο σπίτι

Η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι καλό είναι να μην ξεπερνάει τους 23 βαθμούς. Μην φοβάστε, δεν θα? τουρτουρίζετε. Η πολύ ζέστη, ιδίως όταν ο καιρός είναι ψυχρός,  δεν κάνει καλό σε κανέναν. Πόσο μάλλον στο μικρούλι σας που δεν έχει ακόμη την ικανότητα να αποβάλει θερμότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν ζεσταθεί πολύ θα ανεβάσει θερμοκρασία και είναι πολύ πιθανόν να κάνει πυρετό, καθώς δεν μπορεί ακόμη να ιδρώσει αρκετά και να «διώξει» τη πλεονάζουσα θερμότητα. Εάν δε το μωρό σας δεν είναι τελειόμηνο (δηλαδή δεν γεννήθηκε κανονικά στους εννέα μήνες), αλλά πρόωρο, η ικανότητα του οργανισμού να αποβάλει θερμοκρασία είναι ακόμη μικρότερη.
Και το ερώτημα που παραμένει είναι πως πρέπει να ντύνουμε τα μωρά μας μέσα στο σπίτι. Φορώντας τους ένα βαμβακερό ζιπουνάκι και πάνω από αυτό τη φορμίτσα τους θα νιώσουν περίφημα. Ούτε θα κρυώνουν, ούτε θα ζεσταίνονται και το προσωπάκι τους θα πάρει γλυκιά όψη.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το ύφασμα των ρούχων του μωρού. Τα εσώρουχά του και όλα εκείνα που ακουμπούν το δερματάκι του πρέπει να είναι βαμβακερά. Από τα μάλλινα και τα συνθετικά ρουχαλάκια μπορεί να πάθει έκζεμα. Επίσης, τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα καλό είναι να μην έχουν αρκουδάκια, αστεράκια και διάφορα χαριτωμένα σχηματάκια. Όλα αυτά στην πλειοψηφία τους είναι συνθετικά.
Σε ότι αφορά τα μέσα που θερμαίνουν το σπίτι, καλύτερο θεωρείται το καλοριφέρ. Το air condition έχει αρκετά μειονεκτήματα. Κατ' αρχήν ξηραίνει την ατμόσφαιρα και ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να είναι σε λειτουργία τη νύχτα. Εάν δεν το πιστεύετε, δοκιμάστε μία φορά να κοιμηθείτε με ανοιχτό το κλιματιστικό μηχάνημα. Τη νύχτα μπορεί να δυσφορήσετε, ενώ το πρωί θα ξυπνήσετε με το πρόσωπο και τα χείλη σας σκασμένα. Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανόν να γίνει το μωρό σας πιο ευάλωτο στις ιώσεις ή ακόμη και στις αλλεργικές παθήσεις. Το φίλτρο του κλιματιστικού μηχανήματος όσο συχνά και αν το αλλάζετε συγκεντρώνει σκόνη και καπνό. Ο αέρας που βγαίνει από το μηχάνημα, μεταφέρει τη σκόνη στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να την εισπνέουμε. Καθώς λοιπόν ο αέρας του δωματίου δεν ανανεώνεται τον χειμώνα συχνά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης αλλεργιών. Πιο συνηθισμένη θεωρείται η αλλεργική ρινίτιδα. Εάν όμως το μωρό σας έχει προδιάθεση εκδήλωσης άσθματος, να είστε σίγουρη ότι το air condition θα το επηρεάσει αρνητικά.
Αυτά που πρέπει να κάνετε εάν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό μηχάνημα είναι:

  • να μην είναι σε λειτουργία πολλές ώρες,
  • να αερίζετε συχνά το χώρο, και
  • να δημιουργείτε στο δωμάτιο υγρασία. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε τοποθετώντας στο δωμάτιο έναν υγραντήρα, ρίχνοντας πάνω στο καλοριφέρ βρεγμένη πετσέτα ή στεγνώνοντας ρούχα.
Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι με τα ατομικά air condition, σε αντίθεση με τα επαγγελματικά, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι η «νόσος των λεγεωνάριων». Βόλτα στο πάρκο

«Το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια», έλεγαν οι πρόγονοί μας και δεν είχαν άδικο. Μην φοβάστε το κρύο και μην «κλειδώνετε» το μωρό σας στο σπίτι. Κανένα παιδί σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται δεν κινδυνεύει από τον ατμοσφαιρικό αέρα ιδίως της χώρας μας. «Περισσότερο κινδυνεύει σε καμπίνα air bus, όπου δεν ανανεώνεται ο αέρας και λιγότερο στο πάρκο της γειτονιάς ή στην εξοχή», επισημαίνει ο κ. Ανδρέου. Μην απορείτε με τη διαπίστωση. Σε ένα δωμάτιο που δεν αερίζεται συχνά παρατηρείται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου. Σκεφθείτε λογικά. Σε ποιο χώρο κινδυνεύει τόσο το μωρό σας όσο και εσείς να κρυολογήστε; Σε έναν κλειστό, όπου μπαινοβγαίνουν πολλοί άνθρωποι και ορισμένοι απ' αυτούς βήχουν, φτερνίζονται «σκορπίζοντας» τα μικρόβιά τους ή σε ένα πάρκο; Εκεί ο αέρας ανανεώνεται.
Το μόνο που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να ντύσετε καλά το μωρό σας πριν το πάτε βόλτα. Και όταν λέμε καλά εννοούμε να φορέσει πάνω από τη φόρμα του, ένα μπουφανάκι, στα ποδαράκια του χοντρές καλτσούλες και εάν κάνει πολύ κρύο σκουφάκι και γαντάκια. Εάν το σκουφάκι του δεν έχει «αυτάκια» μην ανησυχήσετε. Το μωρό σας δεν κινδυνεύει από ωτίτιδα εξαιτίας του κρύου, παρά μόνο εάν πάθει ίωση. 

Η μόνη προφύλαξη που πρέπει να πάρετε είναι να εκκμεταλευτείτε το μέσον της ημέρας, που έχει την περισσότερη ζέστη και, αν το παιδί είναι πολύ μικρό, μην κάνετε μεγάλη βόλτα, να είναι προστατευμένα από το υπερβολικά κρύο: τα μωρά δεν έχουν αναπτύξη πλήρως το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας τους ακόμα και κρυώνουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του μωρού σας, απλά αγγίξτε το στήθος τους, λίγο κάτω από το λαιμό και μην εμπιστεύεστε τη θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών, που είναι συνήθως κρύα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά ρούχα: η καλύτερη ιδέα είναι να ντύσετε το παιδί σε στρώματα, που μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν ή να προστεθούν αν χρειαστεί. Μην ξεχάσετε κασκώλ, γάντια και σκούφο για να προστατέψετε τα μέλη του σώματός του που παγώνουν ευκολότερα.

Και για να προστατέψετε τις πιο εκτεθειμένες περιοχές, όπως το πρόσωπο και τα χέρια, είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε κατάλληλη κρέμα για το δέρμα του παιδιού σας. Στην πραγματικότητα, συγκριτικά με τους ενήλικες, το παιδικό δέρμα είναι πολύ λεπτό και τείνει να ξηραίνεται πολύ εύκολα και να ερεθίζεται, ειδικά όταν εκτίθεται σε κακό καιρό με κρύο ή αέρα. Αυτά τα μέλη του σώματος χρειάζονται προστασία με καλλυντικά ειδικά σχεδιασμένα για το μωρουδιακό δέρμα. Αυτούς τους συγκεκριμένους μήνες του χρόνου, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε μια προστατευτική κρέμα για το κρύο και τον αέρα, μια που να εφαρμόζεται και να απορροφάται εύκολα. Μια ειδική κρέμα για το δέρμα τους, δοκιμασμένη σε σκληρές καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι αποκαθιστά την ενυδάτωση και την απαλότητα.
 
Πάμε εκδρομούλα;

Εκεί που θα πάτε δεν ξέρετε τι καιρό θα συναντήσετε. Μπορεί να ξεκινήσετε την εκδρομή σας με πολύ καλό καιρό και το πρωί που θα ξυπνήσετε να? ρίχνει χιόνι. Εκτός κι αν η εκδρομούλα σας περιλαμβάνει? θαλασσινό αεράκι. Ωστόσο, εσείς πρέπει να είστε προετοιμασμένη για όλα. Μια λίστα με τα απαραίτητα αξεσουάρ θα σας βοηθήσει. Κατ' αρχήν δεν πρέπει να ξεχάσετε τον υπνόσακο. Θεωρείται άκρως απαραίτητος για την μεταφορά των μικρών παιδιών, αλλά και των μεγαλύτερων μέχρι την ηλικία των δύο ετών, από ένα σχετικά ζεστό μέρος σε περιοχή με πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Πολύ χαμηλή θερμοκρασία είναι αυτή που δεν ξεπερνάει τους δέκα  βαθμούς Κελσίου.
Εάν η διαδρομή είναι μεγάλη να έχετε επίσης μέσα στο αυτοκίνητο πάνες, διότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε το μωρό σας, μία πετσετούλα και ένα δεύτερο ζιπουνάκι για να το σκουπίσετε και να το αλλάξετε εάν έχει λερωθεί ή ιδρώσει έστω και λίγο. Έχετε μαζί σας και το μπουφανάκι του, το οποίο όμως δεν χρειάζεται να το φοράει μέσα στο αυτοκίνητο παρά μόνο όταν βγείτε.
Μην ξεχάσετε επίσης να πάρετε καλτσούλες, τα γαντάκια και το σκουφάκι του.
Τα αξεσουάρ αυτά είναι περισσότερο απαραίτητα εάν πηγαίνετε σε ορεινή περιοχή. Εάν μάλιστα δείτε χιόνι ο σκούφος θα σας χρειαστεί. Τα παιδιά σ' αυτή την ηλικία δεν έχουν πολλά μαλάκια και το κεφαλάκι τους κρυώνει. Καλό είναι να καλύπτει και τα αυτάκια του.
Εάν έχετε εξοπλιστεί πλήρως μπορείτε να χαρείτε και τις βολτούλες στα χιονισμένα δρομάκια. Το μωρό σας δεν κινδυνεύει να κρυώσει από τον παγωμένο αέρα, αρκεί να μην είναι εκτεθειμένο σε αυτόν αρκετή ώρα και να μην το βγάλετε στη? χιονοθύελλα.
Εκδρομή με παιδί ενός έτους

Εάν το παιδί σας έχει γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια δεν χρειάζεται να το «πνίξετε» με τα ρούχα. Στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να είναι πολύ καλά ντυμένο. Ένα βαμβακερό φανελάκι και πάνω από αυτό ένα φούτερ θα το κρατήσουν ζεστό. Μόλις, όμως, φθάσετε στον προορισμό σας και βγείτε από το αυτοκίνητο θα πρέπει να του φορέσετε το μπουφανάκι του. Εάν πάλι βρίσκεστε σε βουνό, βγάλτε του το φούτερ και φορέστε του τη φόρμα του σκι. Η φορμίτσα που θα του αγοράσετε προσέξτε να μην είναι μονοκόμματη. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας περπατάνε, ιδρώνουν και πρέπει να τους αλλάζουμε συχνά ρουχαλάκια. Σε αυτή την ηλικία μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε στα παπουτσάκια του παιδιού. Είτε είναι απλά, είτε μποτάκια πρέπει να είναι ζεστά και σταθερά. Το παιδί τρέχει, παίζει και μπορεί να γλιστρήσει εάν δεν φοράει το κατάλληλο παπούτσι. Επίσης, τα παπούτσια πρέπει να είναι ανθεκτικά και να μην μουσκεύουν από τη βροχή και το χιόνι. Επειδή όμως, δεν μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουρη για την ποιότητα του παπουτσιού, καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι μποτάκια ή ειδικές μπότες για μετά το σκι (apres ski). Το καλό με αυτές τις μπότες είναι ότι είναι αδιάβροχες και δεν επιτρέπουν στην υγρασία να φθάσει στο πόδι. Μαζί με αυτά, να έχετε μαζί σας πολλές καλτσούλες ώστε εάν βραχούν τα μποτάκια να σκουπίσετε αμέσως τα ποδαράκια του και να του αλλάξετε κάλτσες. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να κρυολογήσει ή να πάθει κρυοπαγήματα. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει με τα μάλλινα γάντια στη βροχή και στο χιόνι. Εάν το μικρό σας πιάσει χιόνι, που είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, τα μάλλινα γαντάκια του θα βραχούν. Γι αυτό προτιμήστε τα δερμάτινα ή καλύτερα γάντια ειδικά για ski που έχουν αδιάβροχο κάλυμμα.
Στις ηλικίες αυτές και τις λίγο μεγαλύτερες ο σκούφος δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Το παιδί σας έχει βγάλει αρκετά μαλλάκια που προστατεύουν το κεφαλάκι του. Πρέπει όμως να έχετε μαζί σας πολλά βαμβακερά φακελάκια για να το αλλάζετε αμέσως μόλις ιδρώσει. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν υπάρχει πρόβλημα. Μόλις, όμως, σταματήσει το παιχνίδι έτσι ιδρωμένο όπως θα είναι κινδυνεύει να πάθει ψύξη ή να υποβοηθηθεί η εκδήλωση μιας λοίμωξης. Ο ιδρώτας εξατμίζεται και ψύχεται. Για να μην ιδρώνει το παιδί σας ενώ παίζει δεν χρειάζεται να το ντύνετε καλά, παρά μόνο όταν ηρεμεί και αφού το έχετε σκουπίσει καλά.

Τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτές τις ηλικίες μπορούν να χαίρονται τη φύση όπως εσείς, αλλά με μέτρο. Μην αφήνετε το μωρό σας ατελείωτες ώρες στο κρύο. Εάν η θερμοκρασία είναι μικρότερη των 10 βαθμών Κελσίου, καλό είναι να μην κάθεται στην ύπαιθρο περισσότερο από ένα τέταρτο. Εάν η θερμοκρασία είναι λίγο υψηλότερη, έως 15 βαθμούς, μπορεί να παίξει στη φύση έως και 20 λεπτά. Τα μεγαλύτερα παιδιά, έως πέντε ετών, αντέχουν περισσότερη ώρα στο κρύο περιβάλλον, δηλαδή από μισή ώρα έως και τρία τέταρτα.


Ο οργανισμός των μικρών παιδιών είναι πιο ευάλωτος

Ο λόγος που τα πολύ μικρά παιδιά δεν επιτρέπεται να κάθονται ώρες ατελείωτες στο κρύο είναι ο εξαιρετικά ευάλωτος οργανισμός τους. Αφενός διαθέτουν λιγότερο λίπος σε σχέση με τον οργανισμό των ενηλίκων. Αφετέρου το θερμορυθμιστικό τους σύστημα δεν έχει μεγάλο εύρος ανταπόκρισης. Όσο δύσκολο είναι να αποβάλλουν θερμότητα, όπως αναφέρουμε παραπάνω, άλλο τόσο είναι να ζεσταθούν εύκολα σε περιοχές που κάνει πολύ κρύο. Εάν δεν προσέξετε δεν είναι απίθανο το παιδί σας να πάθει  κρυοπαγήματα και ψήξεις. Επίσης, πολλά παιδιά δεν εκφράζονται σωστά και δυσκολεύονται να δείξουν στους γονείς τους ότι κρυώνουν. Αντιθέτως, τα μεγαλύτερα παιδιά, από δύο ετών και άνω, έχουν τα εξής προτερήματα: πρώτον αντέχουν περισσότερη ώρα στο κρύο περιβάλλον και δεύτερον όταν πάψουν να αισθάνονται ευχάριστα αρχίζουν να διαμαρτύρονται. 

Το έκζεμα είναι αλλεργική πάθηση του δέρματος. Μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό και σε άλλα σημεία του σώματος. Μόλις δείτε στο δέρμα του μωρού σας ξηρά, κόκκινα σημεία με «λέπια», θα καταλάβετε ότι έχει έκζεμα. Επισκεφθείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση. Το έκζεμα προκαλείται συχνότερα σε βρέφη δύο έως έξι μηνών και οφείλεται ή στην επαφή του δέρματος με συνθετικές ίνες ή στην αλλαγή της διατροφής τους. Την περίοδο αυτή αρχίζουν να προστίθενται στο διαιτολόγιό τους στερεές τροφές. Ορισμένες τροφές όπως είναι τα προϊόντα γάλακτος, τα αβγά, το σιτάρι, αλλά και το μαλλί, το τρίχωμα των ζώων, οι σκόνες καθαρισμού, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες. Συχνά το έκζεμα ακολουθείται από άλλες αλλεργικές εκδηλώσεις, όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα και η ευαισθησία στην πενικιλίνη. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο παιδί με έκζεμα να υποφέρει από άσθμα. Βέβαια, τα περισσότερα παιδιά απαλλάσσονται από το έκζεμα στην ηλικία των τριών ετών.

Τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας;
  • Εάν ξύνετε, ελέγξτε μήπως έχει κοκκινίλες στο λαιμό του, στο κεφαλάκι του, στο πρόσωπο, στα χέρια, στους αγκώνες του, στα γόνατα και στη βουβωνική περιοχή.
  • Κόβετέ του τα νύχια για να μην ξύνεται εξαιτίας της έντονης φαγούρας.
  • Εάν έχετε αρχίσει να κόβετε το θηλασμό, αρχίστε τον πάλι μέχρι να δείτε το γιατρό σας.
  • Χρησιμοποιείτε μια μαλακτική κρέμα όταν πλένετε το μωρό σας, διότι θα κρατήσει το δέρμα μαλακό και θα αποφευχθεί η λιπαρότητα και η πρόκληση φαγούρας.
  • Χρησιμοποιείτε πάντοτε στο μωρό βαμβακερά εσώρουχα.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα ρούχα του μωρού σας και οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το δέρμα του έχουν καλά ξεπλυθεί ώστε να μην υπάρχει ίχνος απορρυπαντικού.
  • Μην αφαιρείτε καμία τροφή από από το διαιτολόγιο του μωρού σας, χωρίς τη σύσταση του γιατρού. 
  •  
  • Της Έλενας Θεοδόση
    από το Περιοδικό  Το Παιδί μου κ' εγώ.  Οκτώβριος 2000
    Με τη συνεργασία του παιδιάτρου κ. Μάριου Ανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου