MENU

Translate

Άσ’ το να φάει με τα χεράκια!

Άσ’ το να φάει με τα χεράκια!
 
Άστο να φάει με τα χεράκια τουΜπορεί ν’ ανησυχείς για τα ψίχουλα που θα σκορπίσει στο χαλί, όμως το μικρό κομμάτι ψωμί που θα του δώσεις στο χεράκι μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη για το μικρούλι σου απ’ όσο φαντάζεσαι!
Eνθαρρύνοντας το μικρό παιδί να τρώει με τα χεράκια του, είτε στο καρεκλάκι είτε έξω από αυτό, το βοηθάτε να αυτονομηθεί πιο γρήγορα και να αποκτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως ο συντονισμός ματιού χεριού και η λεπτή κινητικότητα. 
Βρεφικά μπισκόταΕίναι συνήθως εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά και έχουν λιγότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σχέση με τα κοινά μπισκότα, γι’ αυτό είναι σίγουρα καλύτερο να τα προτιμήσετε.
Προσοχή!Τα 3-4 πρώτα χρόνια του παιδιού θα πρέπει να αποφύγετε κάποιες τροφές που θεωρούνται επικίνδυνες για πνιγμό ή να είστε ιδιαίτερα προσεκτική κατά την κατανάλωσή τους. Τέτοιες τροφές είναι:
Ξηροί καρποί. Η κατανάλωσή τους απαγορεύεται στα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.
καρποι με κουκούτσια π.χ. ελιές ή κεράσια.
Ποπ κορν.
Σκληρές καραμέλες και τσίχλες.
Ωμα λαχανικά. Προτιμήστε να είναι βρασμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό.
Φρούτα με ίνες όπως το πορτοκάλι (προτιμήστε το μανταρίνι χωρίς κουκούτσια και πάντα με επίβλεψη).
Σκληρά φρούτα όπως το μήλο (μπορείτε να δώσετε μήλο στο παιδί μόνο κομμένο σε μικρά κομμάτια και με επίβλεψη).
Γύρω στα πρώτα του γενέθλια το πιθανότερο είναι ότι το μικρούλι σας θα έχει αποχαιρετήσει το πολτοποιημένο φαγητό και θα μπορεί να φάει σχεδόν τα πάντα. Τώρα είναι η ιδανική περίοδος για να το εξοικειώσετε με υγιεινές τροφές πολύτιμες για την ανάπτυξή του, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή σχέση με το φαγητό. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, μεταξύ ενός και τριών χρόνων είναι η ιδανική περίοδος να του δίνεις διάφορες τροφές στο χεράκι «μαθαίνοντάς» του όσο το δυνατόν περισσότερες γεύσεις, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μέχρι τα τρία το παιδί είναι πιο δεκτικό σε νέα γευστικά ερεθίσματα.

Άστο να φάει με τα χεράκια τουΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣΔΩΣ' του ΣΤΟ ΧΕΡΑΚΙ:
ΨωμίΈνα κομμάτι ψωμί εξασφαλίζει καλή εξάσκηση για την περίοδο που το παιδί μαθαίνει να μασάει, ενώ επειδή λιώνει εύκολα στο στόμα, δεν κινδυνεύει να πνιγεί. Είναι μαλακό αλλά ταυτόχρονα τραγανό, ό,τι καλύτερο δηλαδή για τα πονεμένα ούλα την περίοδο που το παιδάκι βγάζει δόντια.

Μπανάνα
Πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών χάρη στη γλυκιά της γεύση. Μην την κόψετε σε ροδέλες γιατί θα γλιστρούν από το χεράκι του. Μη του τη δώσετε όμως ούτε ολόκληρη γιατί θα είναι δύσκολο να τη χειριστεί και πιθανόν να βαρεθεί και να την αφήσει. Κόψτε την στα τρία και δώστε του το ένα κομμάτι από αυτά. 
ΑχλάδιΤο αχλάδι είναι από τα φρούτα που συνήθως συστήνεται στη φρουτόκρεμα των μωρών, οπότε είναι πιθανόν το μικρό σας να είναι εξοικειωμένο με τη γεύση του. Κόψτε το αχλάδι σε τέσσερα κομμάτια και δώστε του ένα. Αν το βάλετε για λίγο στο ψυγείο μπορεί να είναι πιο δροσερό και ιδιαίτερα ανακουφιστικό για τα πονεμένα ούλα του μικρού σας την περίοδο που βγάζει δόντια.
ΠατάταΟι τηγανητές πατάτες δεν είναι τόσο υγιεινές όσο οι βραστές ή οι ψητές, όμως είναι πιο εύκολο να κρατήσει μία τηγανητή στο χεράκι του. Φροντίστε να είναι μαλακές και προτιμήστε για το τηγάνισμα ελαιόλαδο. Μπορείτε φυσικά να του δώσετε κι ένα κομμάτι βραστή αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα τη λιώσει στα χέρια του.
ΖυμαρικάΜία ακόμα καλή επιλογή, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής του παιδιού εξασφαλίζοντάς του την απαραίτητη ενέργεια. Προτιμήστε να βράσετε ζυμαρικά που μπορεί να πιάσει με το χεράκι του όπως βίδες ή ριγκατόνι. Δώστε στο χεράκι ένα ένα τα ζυμαρικά ενθαρρύνοντας το να έρχεται ξανά κοντά σας μόλις το τρώει για να πάρει άλλο. Προτιμάτε τα ζυμαρικά που περιέχουν πολτό λαχανικών, τα οποία λόγω του μικρού σχήματος και του έντονου χρώματος είναι πιο ελκυστικά για τα παιδιά και τα εξοικειώνουν ταυτόχρονα με τη γεύση των λαχανικών.
Άστο να φάει με τα χεράκια τουΚοτόπουλοΓια το παιδί που έχει μόλις ξεκινήσει να τρώει κανονικό φαγητό, τα κοτόπουλο είναι κρέας που μπορεί να  μασήσει πιο εύκολα από το κόκκινο, το οποίο είναι μαλακό μόνο όταν είναι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα. Δώστε του μικρά κομμάτια χωρίς κόκαλο ή πέτσα.
Πίτα για σουβλάκιΌπως και το ψωμί, συγκαταλέγεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας που αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής του παιδιού. Προτιμότερο να είναι ψημένη με ελαιόλαδο ώστε να είναι μαλακή. Μη του τη δώσετε ολόκληρη καθώς θα την κρατάει καλύτερα σε μικρά κομμάτια.
Καρότο βρασμένοΜόνο όμως βρασμένο ή μαγειρεμένο στον ατμό γιατί με το ωμό το παιδί μπορεί να πνιγεί. Αφού λοιπόν το βράσετε, κόψτε το σε ροδέλες και βάλτε το στο πιατάκι του για να τις παίρνει μόνο του.
Κομμάτι τοστΠροτιμήστε να το φτιάξετε με σκέτο τυρί χωρίς αλλαντικά καθώς δεν θεωρούνται υγιεινή επιλογή. Κόψτε το σε τέσσερα τριγωνάκια και αφήστε το να το απολαύσει.
Τυρί για τοστΠλούσιο σε ασβέστιο και αρκετά μαλακό σε σχέση με τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά που είναι συνήθως σκληρά είναι μια καλή και ασφαλής επιλογή. Μπορείτε να το τυλίξετε ρολό ώστε να το κρατάει το παιδί πιο εύκολα με το χεράκι του.

Πηγή: http://www.paidimag.gr/article/297036/as-to-na-faei-me-ta-xerakia-?p=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου