MENU

Translate

Έχουν τα δάκρυα μελωδία;



Ένδειξη απόλυτης θλίψης ή ακόμα και γέλιου μέχρι δακρύων, το κλάμα είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας.

Μάλιστα, ο άνθρωπος είναι ο μόνος εκπρόσωπος του ζωικού βασιλείου που εμφανίζει  δάκρυα εξαιτίας κάποιων συναισθημάτων του.

Τα δάκρυα, όχι μόνο εξυπηρετούν το σκοπό της επικοινωνίας όταν έχουμε αισθήματα δυσφορίας, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, «κουβαλούν» ορισμένες ανεπιθύμητες ορμόνες και άλλες πρωτεΐνες, που παράγονται κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, γεγονός που επεξηγεί την καθαρτική δράση του κλάματος.

Επίσης, τα δάκρυα περιέχουν τρία στρώματα: το λιπιδικό στρώμα (έλαια), την υδατική στιβάδα (νερό) και τη βλεννώδη στιβάδα ενώ το πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια ξεχωριστή μελωδία για τον τρόπο που οι άνθρωποι κλαίνε σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Είναι σαν τις γλωσσικές διαφορές δηλαδή. Αν και τα μωρά, κλαίνε όλα με τον ίδιο τρόπο, όταν μεγαλώνουν προσαρμόζονται στον εκάστοτε πολιτισμό και αποκτούν διαφορετικό ήχο.

Γερμανική μελέτη μάλιστα αναφέρει ότι για παράδειγμα οι Γερμανοί όταν κλαίνε δίνουν έμφαση στην πρώτη συλλαβή της λέξης «papa», ενώ  αντίθετα οι Γάλλοι τονίζουν τη δεύτερη συλλαβή.

Πηγή:http://www.tsekouratoi.gr/2013/12/blog-post_3664.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου