MENU

Translate

Βρεφικά και παιδικά δόντια

Βρεφικά και παιδικά δόντια

Ποια είναι η φυσιολογική ακολουθία εμφάνισης των βρεφικών δοντιών;
  • Στους 5-8 μήνες, οι 2 πρώτοι βρεφικοί κεντρικοί κοπτήρες (τα μπροστινά δόντια) εμφανίζονται στο κάτω μέρος.
  • Από 8-10 μηνών, εμφανίζονται τέσσερις επάνω κοπτήρες.
  • Στους 10-16 μήνες, εμφανίζονται οι χαμηλοί πλάγιοι κοπτήρες και οι πρώτοι βρεφικοί γομφίοι.
  • Στους 16-22 μήνες εμφανίζονται οι κυνόδοντες.
  • Τέλος, όταν το παιδί είναι 2-3 1/2 ετών, και τα 20 βρεφικά δόντια έχουν συνήθως εμφανιστεί. (Αυτά τα χρονικά διαστήματα ηλικίας είναι κατά προσέγγιση.)
Σε ποια ηλικία τα παιδιά χάνουν τα βρεφικά τους δόντια;
Συνήθως, αυτά τα δόντια χάνονται περίπου στην ηλικία των 7 ετών με το τελευταίο δόντι να μένει στο στόμα έως την ηλικία των 12-14 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, τα βρεφικά δόντια (νεογιλά δόντια) είναι σημαντικά για την τρέφονται, να μιλούν και να χαμογελούν και κυρίως για τη διατήρηση των διαστημάτων για τα ενήλικα δόντια.
Φροντίδα των βρεφικών δοντιών
Τα νέα δόντια μπορούν να καθαρίζονται με ένα τετράγωνο κομμάτι γάζας ή τη γωνία ενός πανιού. Μόλις όλα τα τμήματα του δοντιού δεν μπορούν να καθαριστούν εύκολα, θα πρέπει να ξεκινήσετε να τα βουρτσίζετε.

Πώς επιλέγω μια οδοντόβουρτσα;
Μια μαλακή οδοντόβουρτσα με πολλές τρίχες και στρογγυλεμένες άκρες είναι ιδανική για όλα τα δόντια και τον περιβάλλοντα ιστό των ούλων. Ένα βουρτσάκι με μικρή κεφαλή είναι ιδανικό για το στόμα ενός παιδιού. Το κατάλληλο μέγεθος της κεφαλής εξαρτάται περισσότερο από το μέγεθος του στόματος του παιδιού παρά από την ηλικία του. Επομένως, οι κατηγορίες ηλικίας που επισημαίνονται στη συσκευασία της οδοντόβουρτσας θα πρέπει να θεωρούνται ενδείξεις και όχι κανόνες για την επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας για παιδιά.
Η τακτική αλλαγή οδοντόβουρτσας είναι σημαντική για τη συνολική υγεία των δοντιών. Μια οδοντόβουρτσα έχει τη δυνατότητα να συσσωρεύει βακτήρια στη βάση των τριχών. Είναι προτιμότερο να αλλάζετε μια οδοντόβουρτσα κάθε έναν με τρεις μήνες ή αμέσως μετά από μια γρίπη, κρυολόγημα ή λοίμωξη του φάρυγγα.
Πόση οδοντόκρεμα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα παιδί;
Η ποσότητα οδοντόκρεμας που πρέπει να χρησιμοποιείται δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος ενός μικρού μπιζελιού. Πολλή οδοντόκρεμα δεν είναι ευχάριστη για ένα παιδί και η συχνή κατάποση της οδοντόκρεμας μπορεί να προκαλέσει οδοντική φθορίωση, μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει κηλίδωση ή σε σοβαρές περιπτώσεις ζημιά στη δομή του δοντιού. Οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν πάντα τα παιδιά που βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Υπάρχει πιθανότητα τα παιδιά να λάβουν πάρα πολύ φθόριο;
Ναι. Εάν γίνει κατάποση παραπάνω φθορίου μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση γνωστή και ως φθορίωση. Η φθορίωση μπορεί να προκαλέσει ποικίλους βαθμούς κηλίδωσης και ακανόνιστο σχηματισμό του σμάλτου στα μόνιμα δόντια του παιδιού σας. Οι περισσότερες δημοτικές παροχές νερού φθοριώνονται σε ασφαλή επίπεδα (1,0 ppm). Εάν η πηγή νερού σας είναι ένα ανεξάρτητο πηγάδι ή εάν πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό, θα πρέπει να διερευνήσετε το επίπεδο φθορίου που περιέχει το νερό. Άλλη μια πιθανή πηγή πλεονάζοντος φθορίου είναι η φθοριούχος οδοντόκρεμα. Τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού και να γίνεται όσο το δυνατόν περισσότερη απόχρεμψη. Οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν πάντα τα παιδιά που βουρτσίζουν τα δόντια τους.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα τα παιδιά;
Για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, η χρήση οδοντικού νήματος είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία των δοντιών. Κάθε φορά που δύο δόντια ακουμπούν μεταξύ τους, υπάρχει η πιθανότητα να βρίσκονται βακτήρια ανάμεσά τους.
Η χρήση οδοντικού νήματος είναι καλύτερη εάν το παιδί τοποθετεί το κεφάλι του στα πόδια των γονιών έτσι ώστε ο γονιός να έχει καλύτερη πρόσβαση στο στόμα του παιδιού.
Σε ποια ηλικία πρέπει το παιδί μου να επισκεφθεί για πρώτη φορά τον οδοντίατρο;
Γενικά, όταν ένα παιδί έχει όλα τα νεογιλά δόντια είναι μια καλή στιγμή να κάνει την πρώτη στοματική εξέταση. Ο πρώτος καθαρισμός και το ραντεβού για παρακολούθηση μπορεί να ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα, ανάλογα με την ωριμότητα του παιδιού και το κατά πόσο είναι έτοιμο να δεχθεί τη θεραπεία. Ο στόχος είναι η πρώτη εμπειρία του παιδιού σας με τον οδοντίατρο να είναι θετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου