MENU

Translate

Τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού.


Τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού




Τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού
Μυήστε το μωρό σας στη μαγεία των ημερών, φροντίζοντας να ακολουθήσετε τους δικούς του ρυθμούς... για να περάσετε όλοι καλά!
  O συνωστισμός, η φασαρία κι η κίνηση των γιορτών - από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις μέχρι τις κλασικές φωτογραφίες με τον Αϊ-Βασίλη - έχουν και κάποιο «τίμημα», κυρίως εάν το παιδί σας είναι ακόμα μικρό. Γι' αυτό προετοιμάστε το κατάλληλα, για να είστε όλοι χαρούμενοι κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Στο σπίτι της γιαγιάς
Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι από τις πιο όμορφες εμπειρίες της εορταστικής περιόδου και δεν υπάρχει λόγος να τις στερηθείτε -ειδικά τώρα που οι προσκλήσεις είναι ακόμη περισσότερες, αφού όλοι θέλουν να απολαύσουν την παρουσία του μωρού. Όμως πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι οι οικοδεσπότες είναι προετοιμασμένοι για τόσο «μικρού μεγέθους» καλεσμένους. Είναι το σπίτι εξοπλισμένο για τη φροντίδα ενός μωρού; Ζητήστε από τους συγγενείς σας να τοποθετήσουν τυχόν επικίνδυνα πράγματα, όπως κεριά, γκι, ξηρούς καρπούς ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει στο στόμα του το μωρό κι είναι επικίνδυνο, σε σημεία που δεν μπορεί να τα φτάσει. Περιέχει το εορταστικό μενού κάτι που να μπορεί να φάει το μερικών μηνών μωρό σας; Ένα απλό πιάτο με μακαρόνια είναι αρκετά εύκολο να ετοιμαστεί, αλλά για λόγους ευγένειας θα ήταν καλύτερα να παρακαλέσετε γι’ αυτό από πριν. Δική σας υποχρέωση είναι επίσης να κρατάτε τα μικρά αλλά «θαυματουργά» χεράκια του μακριά από τα κλαδιά και τα φωτάκια του δέντρου.

Πιστοί στη ρουτίνα ή να το... ρίξουμε έξω;
Εάν το χριστουγεννιάτικο γεύμα ή το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν πρόκειται να ξεκινήσει την ώρα που συνήθως το μωρό κοιμάται, καλό είναι να το βάλετε για ύπνο το απόγευμα, ώστε να έχει ενέργεια κι αντοχή για μια βραδινή εκδήλωση. Όμως όσο πιο μικρό είναι το μωρό είναι εξαρτημένο συνήθως από καθημερινές και συγκεκριμένες κινήσεις, ειδικά όσον αφορά τον ύπνο, μπορεί να γίνει πραγματικά κλαψιάρικο και γκρινιάρικο αν του αλλάξετε το πρόγραμμα. Για να διασκεδάσουν όλοι, βάλτε το παιδί σας να κοιμηθεί τουλάχιστον για κάποια ώρα της συγκέντρωσης, κυρίως αν αυτή κρατήσει ολόκληρη την ημέρα. Πάρτε μαζί σας και μερικά από τα πράγματα που το κάνουν να αισθάνεται άνετα όπως την κουβέρτα του, το αγαπημένο του βιβλίο, τις πιτζάμες του και το φωτάκι που ανάβετε τη νύχτα. Το δικό του καρότσι ή παρκοκρέβατο ίσως το κάνουν να νιώσει πιο άνετα ακόμα και να κοιμηθεί πιο εύκολα σ’ ένα ξένο περιβάλλον.

Ο Αϊ-Βασίλης κι άλλοι ξένοι
Συνειδητοποιήστε ότι κάποιοι φίλοι και συγγενείς που βλέπετε μόνο μερικές φορές το χρόνο είναι ξένοι για το μωρό σας. Και η καλή τους πρόθεση να το κρατήσουν αγκαλιά και να παίξουν μαζί του μπορεί να γίνει αντιληπτή από την πλευρά του ως επίθεση! Τα παιδιά φοβούνται τους ξένους μέχρι την ηλικία των τριών ετών - ή κια περισσότερο. Για να το καθησυχάσετε, φροντίστε να το κρατάτε αγκαλιά όταν θα μπείτε στο σπίτι όπου είστε καλεσμένοι ή όταν θα μπουν οι δικοί σας καλεσμένοι στο σπίτι σας. Και μην βιαστείτε να το δείξετε στους φίλους και τους συγγενείς. Δώστε του την ευκαιρία να εξερευνήσει πρώτα το περιβάλλον, φροντίζοντας να μένετε συνεχώς μέσα στο οπτικό του πεδίο για να μη φοβηθεί ότι σας έχασε.


Με τη συνεργασία της Νέλλης Θεοδοσίου (παιδοψυχολόγος).

http://www.imommy.gr/vrefos/anaptiksi/article/1251/ta-prwta-xristoygenna-toy-mwroy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου